In navolging van de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten en de Brexit, stelde Movehub – een website voor emigranten – een gids samen voor degenen die het populisme zat zijn en liever wonen in staten waar een sociaal-liberale wind waait.
Movehub bekeek drie onderzoeken uit 2016 om het lijstje van de 22 meest ‘liberale’ landen samen te stellen. Het gaat om de Social Progress Index (sociale vooruitgang en vrijheden), de Environmental Performance Index (milieu) en een studie van het World Economic Forum naar gelijke kansen voor mannen en vrouwen.
In het eerste onderzoek naar welvaart worden tal van zaken vergeleken, zoals de tolerantie richting religies, homo’s, lesbiënnes en transgenders, de betaalbaarheid van huizen, persvrijheid en toegang tot onderwijs. De studie van het World Economic Forum kijkt naar gelijke kansen tussen mannen en vrouwen als het gaat om werk en onderwijs. Het milieurapport zet zaken als luchtvervuiling en de mate van recycling op een rijtje.
Scandinavische landen domineren de top 10, andere noteringen zorgen wellicht voor verbaasde blikken.Want het kan zomaar dat je op deze ranglijst landen tegenkomt waar populistische partijen sterk scoren. Denk aan het Verenigd Koninkrijk met de UKIP-partij…maar ook aan Nederland, waar de PVV hoog scoort in de peilingen.
Omdat de ranking gaat over sociale aspecten, kunnen landen met een kwakkelende economie nog redelijk sterk presteren. Dat is het geval als de bevolking in een land meer vrijheden heeft dan in landen met een vergelijkbaar nationaal inkomen per hoofd van de bevolking.
Van Finland tot Nieuw-Zeeland: dit zijn de meest sociaal-liberale landen.
22. Nederland - we scoren vooral goed op het gebied van sociale vrijheden. Zeker als je dat afzet tegen landen met een vergelijkbare bruto binnenlands product, zoals Denemarken, Finland en Groot-Brittannië. De 22ste plaats in deze ranglijst is te wijten aan onze lage score als het gaat om het milieu.
21. Verenigde Staten - De Verenigde Staten valt net buiten de top 20 en staat zo'n tien plaatsen achter buurman Canada. Het land scoort met name slecht op de gelijke kansen voor mannen en vrouwen (45ste plek), maar doet het goed in de Social Progress Index als het gaat om toegang tot onderwijs.
20. Spanje - De gelijke kansen tussen mannen en vrouwen in Spanje zijn niet best, in vergelijking tot andere landen in deze lijst. Spanje staat op de 29ste plek in het rapport van World Economic Forum, maar dankzij de beperkte luchtvervuiling en een hoge notering op milieugebied (zesde) haalt Spanje het wel tot de beste twintig van dit lijstje.
19. Litouwen - Vier Oost-Europese landen vinden we terug in dit overzicht. Litouwen is er een van, met name dankzij een goede score op milieugebied (achtste). Hoewel het een mindere levensstandaard heeft, scoort Litouwen goed op mensenrechten, zeker als je het afzet tegen landen met een vergelijkbaar nationaal inkomen zoals Kroatië, Hongarije en Griekenland.
18. België - België staat op de vierde plek in het rapport over gelijke kansen tussen mannen en vrouwen, net boven Litouwen. Maar België heeft meer betaalbare woningen dan veel landen met een vergelijkbaar bruto binnenlands product.
17. Estland - Estland is het volgende Oost-Europese land dat naties met een sterkere economie het nakijken geeft in dit lijstje. Estland scoort hoog als het gaat om mensenrechten, staat net voor België in het rapport over gelijke kansen en verslaat Frankrijk als het gaat om het milieu.
16. Frankrijk - Frankrijk scoort heel goed vanwege zijn milieubeleid, maar komt aardig tekort als het gaat om sociale aspecten.
15. Australië - Australië heeft van deze lijst een van de laagste scores als het gaat om gelijke kansen (45ste plek), maar staat in de top 4 als het gaat om sociale aspecten, met name vanwege de toegankelijkheid van het onderwijs en schoon water.
14. Letland - Letland scoort het beste in het rapport over gelijke kansen voor mannen en vrouwen, waarin het achter Frankrijk achttiende staat en heeft een relatief hoge toegankelijkheid tot onafhankelijke informatiebronnen, in vergelijking tot landen van dezelfde aard.
13. Duitsland - Duitsland doet het bij lange na niet zo goed in het onderzoek naar sociale aspecten, in vergelijking tot landen van dezelfde aard. Onze oosterburen zakte ook nog eens in de ranglijst van het milieurapport, naar een dertigste plek. Daardoor mist het land in deze lijst de top 10. Duitsland scoort wel goed als het gaat om gelijke kansen voor mannen en vrouwen.
12. Portugal - De economie van Portugal mag dan aan het kwakkelen zijn, het land scoort relatief hoog als het gaat om het milieu, toegang tot onderwijs en tolerantie in vergelijking met landen met hetzelfde bruto binnenlands product.
11. Canada - Na de overwinning van Donald Trump verhuizen veel Amerikanen naar Canada. In het licht van deze lijst is dat nog niet zo'n vreemde keuze. Canada scoort goed op verschillende sociale aspecten, eindigde zelfs als tweede, en staat op een respectabele 25ste plaats in het ranglijstje over milieudoelstellingen.
10. Verenigd Koninkrijk - Ondanks de Brexit scoort het Verenigd Koninkrijk in alle drie de onderzoeken best aardig. De nummer tien in deze ranking heeft het land met name te danken aan goede scores op terreinen als mensenrechten, veiligheid, tolerantie en sociale betrokkenheid.
9. Ierland - De westerbuur van Engeland, Ierland, staat in de top tien van Movehub en scoort, net als Canada, goed op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs.
8. Denemarken - Een van de vriendelijkste landen van de wereld, Denemarken, staat ook in de top 10 van de Social Progress Index en het milieurapport van het World Economic Forum. Het land scoort goed op onderwijs en was een van de eerste landen die de computer onderdeel maakte van de lesstof in het basisonderwijs.
7. Zwitserland - Zwitserland is zo'n land dat in elk lijstje goed scoort. De hoge positionering in deze lijst heeft het land te danken aan goede scores op het sociale vlak. In de Social Progress Index staat Zwitserland vijfde.
6. Slovenië - Slovenië is een klein land met net iets meer dan twee miljoen inwoners, maar het is een grote natie als het gaat om milieustandaarden en persvrijheid. Maar Slovenië scoort niet best als het gaat om gelijkheid. Zo stemde het volk in 2015 tegen het homohuwelijk.
5. Nieuw-Zeeland - Beroemd vanwege haar adembenemende natuur en goed beveiligde ecosysteem. Nieuw-Zeeland staat vijfde.
4. Noorwegen - Vier Scandinavische landen besluiten deze lijst, inlusief Noorwegen, dat extreem goed scoort op onderwijs, gezondheidszorg en persvrijheid.
3. Zweden - In september bereikte Zweden een doel dat het zichzelf in 1988 had gesteld: vijftig procent van de functies in besturen moest bezet worden door vrouwen. Zweden staat op de vierde plaats wat betreft landen met de meest gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Daarmee staat het derde in het overzicht van Movehub.
2. Finland - Finland mag zich dan officieel geen Scandinavisch land noemen, maar het houdt wel mooi gelijke tred met haar Noord-Europese buren. Het scoort hoog in de Social Progress Index, met goede scores op gezondheidszorg en veiligheid.
1. IJsland - IJsland is het meest liberale land van deze aarde. Het heeft een klein land met net iets meer dan 330,000 inwoners, maar scoort het beste als het gaat om gelijke kansen tussen mannen en vrouwen. Het is ook een van de meest eco-vriendelijke landen en ongeveer 85 procent van IJslands economie komt van hernieuwbare bronnen.
Bron: Movehub